OffNews.bg

Грузия планира да затвори за мъже границата си с Русия на влизане в страната

От 26 септември Грузия планира да затвори границите с Русия за мъже. Това съобщи в ефира на украинската телевизия Freedom депутатът от опозиционното „Единно национално движение“ в грузинския парламент Нона Мамулашвили. Мамулашвили се позова на неофициалната информация, която е получила.

❗️Сегодня у пограничного перехода Верхний Ларс на границе России и Грузии скопилась 30-километровая пробка, многие россияне пытаются дойти до границы пешком или пересечь её на велосипедах и самокатах..

30 километров!!! ???????????? pic.twitter.com/A4DbbhSBAq

— Татьяна 2.0 ???????? (@tatkaural) September 25, 2022

„От понеделник Грузия затваря границите за мъже от 18 до 55 години“, коментира накратко тя. Парламентаристката каза още, че гражданите на Руската федерация на границата ги очакват по-строги проверки.

В събота стана известно, че на изхода от Русия към Грузия са се натрупали 2,3 хиляди коли . Информацията дойде от пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия. Гражданите бяха посъветвани да се въздържат от пътуване в посока Грузия през ГКПП Верхний Ларс. Задръстванията там продължават четвърто денонощие. По официални данни на ден над 2 хиляди автомобила напускат Русия в посока Грузия през този ГКПП.

В неделя опашката за влизане в Грузия се е увеличила до 20 километра, а ред чакат около 2500 автомобила. Хуманитарни организации предупреждават за проблеми – има автомобили, които привършват горивото си, няма вода, има семейства с малки деца. Мнозина предприемат пресичане на границата пеша, теглейки куфари на колелца, но граничарите не пускат пешеходци – може да се мине само с автомобил или велосипед.

По-рано управляващата партия на Грузия беше заявила, че е изключено въвеждането на визов режим и въвеждането на каквито и да било ограничения за руски граждани.

До момента Тбилиси не е потвърдил официално информацията за въвеждане на ограничения за руснаци на мобилизационна възраст. Опозицията иска и въвеждане на визов режим за руснаците.