OffNews.bg

Група 13 от ГУР унищожи ракетния катер Ивановец, 40 руски моряци станаха подводничари

Тази нощ Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна успя да унищожи ракетния катер "Ивановец" край бреговете на окупирания полуостров Крим, а борда му вероятно е имало 40 моряци. Това съобщават от Военноморските сили на ВСУ във Facebook.

"Това е доста значителна загуба, като се има предвид наличието само на три такива катера от проект 1241.1 в Черноморския флот на Руската федерация и въоръжението, сред което противокорабни ракети от типа "Москит" с обсег на действие до 130 км", се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че в момента на мястото на потъването продължават издирвателните и спасителните операции.

"Като се има предвид редовната численост на персонала от 40 моряци, последиците от намаляването на личния състав на корабите на Руската федерация също са значителни", се казва в съобщението.

В същото време се казва, че това не са първите загуби на бригадата, към която е зачислен "Ивановец". По-рано със съвместни усилия на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Военноморските сили на Украйна беше поразен малкият ракетен кораб "Самум".

"Тази операция е поредно напомняне на руските нашественици, че е вредно за здравето им да остават на територията на окупирания Крим", заявяват от морските сили на ВСУ.

Унищожаването на "Ивановец" е дело та специалното подразделение "Група 13" на ГУР.

В момента на украинската атака с надводни дронове корабът се е намирал на рейд в езерото Донузлав. Стойността му е от порядъка на 60-70 милиона долара.

ГУР разпространи видео от унищожаването на ракетния катер. На записа се вижда как той е атакуван масирано. Моряците се опитват да стрелят по дроновете, но безуспешно. Корабът е зрелищно взривен и потъва за минути.