OffNews.bg

Грета Тунберг е обвинена за нарушаване на обществения ред в Лондон

Известната екоактивистка Грета Тунберг бе обвинена в нарушаване на обществения ред след ареста ѝ вчера по време на протеста в Лондон на организация срещу използването на фосилни горива.

20-годишната Тунберг бе арестувана съгласно член 14 от Закона за обществения ред пред хотел "Интерконтинентал", където във вторник имаше конференция на петролни босове.

Арестувани бяха 27 души, като срещу 26 от тях са повдигнати обвинения, уточниха от полицията, цитирани от БНР. Полицията е помолила хваналите се за ръка екоактивисти да се преместят от пътя пред хотела към тротоара, ако искат да продължат протеста си, но след техния отказ се е наложило да бъдат задържани.

По-рано в обръщение към събралите се Грета Тунберг заяви, че "зад затворените врати на конференцията "Петрол и пари" безгръбначните политици сключват сделки и компромиси с лобисти от разрушителните индустрии, каквато е и тази за изкопаемите горива“.

Десетки протестиращи блокираха района около хотела с транспаранти и розови чадъри и нарисувани очи, с викове "Вън на мазните пари" и "Отменете конференцията", докато някои запалиха жълти и розови димни факли.

20-годишната Грета Тунберг, която е шведска гражданка, бе пусната под гаранция, но е насрочен процес за 15 ноември.