OffNews.bg

Гръмнаха в главата предателя на Украйна Иля Кива край Москва

В Руската федерация е открит мъртъв бившият украински депутат Иля Кива, който предаде родината си и мина на страната на руските окупатори. Колаборационистът е бил убит с точен изстрел в главата.

Кива е намерен мъртъв в Московска област, съобщи руският телевизионен канал РЕН ТВ, позовавайки се на свои източници. Телеграм каналът "Спешно повикване 112" съобщи, че тялото на предателя е намерено в град Одинцово (административен център на Одинцовски градски окръг на Московска област).

"Намерен е мъртъв известният украински политик Иля Кива. Тялото на бившия депутат от Върховната рада е намерено във вилно селище... Полицията вече работи на мястото на инцидента", гласи съобщението.

Иля Кива избяга от Украйна в навечерието на пълномащабното нахлуване в Руската федерация под претекст, че отива на почивка на територията на ЕС. По-късно стана известно, че депутатът се намира на руска територия. Там той поиска политическо убежище и заяви, че в Украйна се опитва да го отвлече.

Върховната рада лиши беглеца от мандат, а правоприлагащите органи започнаха наказателно производство срещу него по няколко члена. По-специално той беше обвинен в държавна измяна. Освен това е заподозрян в деклариране на невярна информация.

На 13 ноември беше съобщено, че Кива е осъден задочно в Украйна на 14 години затвор и конфискация на имущество по няколко члена от Наказателния кодекс.

В рамките на специална операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) с леко стрелково оръжие е ликвидиран престъпникът и предател на Украйна - бившият депутат Иля Кива, съобщи агенция УНИАН като се позова информирани източници в правоохранителните органи.

Става дума за специална операция на ведомството.

Според други украински медии обаче убийството е извършено от ГУР - Главното управление на разузнаването, което се ръководи от митичния генерал-майор Кирило Буданов.

Руските медии откриват символика в ликвидацията на Кива толкова близо до Москва. Според тях по този начин Киев дава знак за способностите си на ключова дата - Никулден е професионалният празник на бойците от ВСУ.