OffNews.bg

Графити за мир в Украйна предизвикаха война в социалните мрежи в Австралия

Трябваше да символизира идеята за мирно решаване на войната в Украйна, а предизвика скандал и война социалните мрежи. Такъв е крайният резултат от графити на три етажа върху калкан на сграда в Мелбърн, изобразяваща украински боец в прегръдка с руски войник.

Според създателя на стенописа Питър Ситън, чиито работи носят артистичния му псевдоним СТО, картината трябвало да промотира мирното решение за военния конфликт в Украйна. Общественото мнение в Австралия обаче реагира бурно и определи рисунката на Ситън като стенопис на руската пропаганда.

Наложи се Ситън да се извини за работата си, като призна, че е малко тромава и, че не е очаквал подобни реакции. Според критиците, произведението, озаглавено Peace before piece създава фалшиво морално равенство между двете страни – украинската и руската.

„Какво биха си помислили хората, ако стенопис изобрази прегръщащи се изнасилвач и неговата жертва?“ – попита съпредседателят на Австралийската федерация на украинските организации Стефан Романиев. „Опитът да бъдеш „справедлив“ и да приемеш фалшифия разказ, че „всичко, от което се нуждаем, е мир“ в този случай подкрепя злото.“ – каза Романиев.

1/ A recently unveiled mural in @Melbourne showing a RU and a UA soldier hugging is utterly offensive to all Ukrainians. The painter has no clue about the RU invasion of Ukraine and it is disappointing to see it done without consulting the Ukrainian community in Melbourne. pic.twitter.com/TCG6s7W9SJ

— Vasyl Myroshnychenko (@AmbVasyl) September 3, 2022

Посланикът на Украйна в Австралия Васил Мирошниченко определи художествения опит на Питър Ситън като „крайно обиден за всички украинци“.

Арт организация, наречена Art4Ukraine Australia, заяви, че е изразила загриженост относно произведението още преди да бъде започнато и е била шокирана да го види завършено. Самият Ситън признава, че останал буден до 3 сутринта местно време в понеделник, за да нарисува графитите.

„Стенописът ми струваше между 2000 и 3000 долара... Не бих го направил и не бих прекарал 10 дни да го правя, ако мислех, че ще нарани хората“, казва авторът, цитиран от Australian Broadcasting Corporation по-късно днес. В крайна сметка авторът премахна произведението си след създалата се ситуация.

Във видео, публикувано в Instagram, художникът се извини за това, че е наранил украинската общност.

„Искам да кажа, че се извинявам силно на украинския народ, ако съм го обидил с моята работа, и очевидно съм го направил, но това не е моето намерение, знаете, моето намерение беше да насърча мира“, каза Питър Ситън.