OffNews.bg

Горски пожар на косъм не взриви цяло селище в Гърция. Хората и изтребители F-16 бяха евакуирани

Малкият гръцки град Неа Анхиалос на източното крайбрежие на страната на косъм се размина със сериозна катастрофа, след като вчера горски пожар достигна склад за боеприпаси във военновъздушна база и предизвика мощни експлозии. Ударната вълна от детонираните бомби и ракети се усещала на километри. Стотици жители на Неа Анхиалос и други околни села бяха евакуирани по море и суша, съобщи Би Би Си.

В базата е дислоцирано 111-то крило на гръцките ВВС. Складът за боеприпаси се намира на 6 км от летището, което наложило преместването на изтребителите F-16 в друга база за всеки случай.

Когато горският пожар достигнал до базата, полицията отцепила района и при детонацията няма пострадали хора. В Неа Анхиалос прозорците на сградите направо били издухани от взривната вълна.

Горските пожари бушуват от две седмици в Гърция, която заедно с останалата част от Южна Европа е засегната от гореща вълна, причинена от климатичните промени.

Пожарът в склада за боеприпаси вече е потушен. Гръцкият вестник Kathimerini, който разследва защо системата за гасене не е сработила, установява, че складът е бил просто натъпкан с боеприпаси, че противопожарната система просто не е имала достатъчно мощност.

Въпреки че самата военновъздушна база остава непокътната, сега е опасно да се намираш в района: наоколо може да има боеприпаси, които не са се взривили.

Горски пожари горят и в Централна Гърция и на популярните курортни острови Родос, Корфу и Евбея, където хиляди туристи и местни жители трябваше да избягат от пламъците. Трима души са загинали, а 74 са получили изгаряния и наранявания.

Министърът на гражданската отбрана Нотис Митаракис подаде оставка заради тази извънредна ситуация: пресата пише, че в такива дни той отсъства от работа и е видян на яхта край остров Патмос.

В петък пожарната служба на Гърция обяви, че опасността започва да намалява.

"След 15 дни на изключително горещо време и 10-дневен период, в който имаше над 600 пожара едновременно, днес е първият ден, в който не е необходимо да сме в най-висока степен на готовност", заяви министърът на гражданската отбрана Василис Кикилиас.

Температурите в Гърция леко са се понижили, но духат силни ветрове. Много пожари са потушени, но пожарникарите се опасяват, че ветровете могат да ги раздухат отново.

"Кризата с климата не изчезва и трябва да коригираме политиките на всички нива", заяви Василис Кикилиас на пресконференция днес.

Сред тримата загинали вследствие на горските пожари са двамата пилоти на самолет, който е хвърлял вода върху пожар на остров Евия и се е разбил в планина. Погребенията бяха днес и на тях присъства президентът на страната Катерина Сакеларопулу.

40-градусовата гореща вълна, обхванала Южна Европа през последните седмици, е само част от картината: Световната метеорологична организация и Коперник, службата за информация за климата на Европейския съюз, смятат, че този юли ще бъде най-горещият месец на планетата, регистриран някога.

Вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ерата на глобалното затопляне е приключила - и ерата на "глобалното кипене" е започнала.

"Екстремното време, което засегна милиони хора през юли тази година, за съжаление е проява на суровата реалност на изменението на климата и намек за това, което ни очаква в бъдеще. Необходимостта от спешно намаляване на емисиите на парникови газове сега е по-очевидна от всякога", каза той.

"Опазването на климата не е лукс, а необходимост", изтъкна тази седмица Петтери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.