OffNews.bg

Гневен Зеленски: Предложенията на НАТО за Украйна са безпрецедентни и абсурдни, заслужаваме уважение

Предложенията на НАТО във връзка с членството на Украйна в пакта са безпрецеденти и абсурдни и са обсъждани без Украйна. Това заяви в канала си в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски, изразявайки видимо разочарование от съюзната формула за обвързаност на Киев с пакта.

„Ние ценим нашите съюзници. Ние ценим нашата споделена сигурност. И ние винаги ценим открития разговор.

Украйна ще бъде представена във Вилнюс. На срещата на върха на НАТО. Защото това е уважение. Но Украйна също заслужава уважение.

Сега, на път за Вилнюс, получихме сигнали, че формулировката се обсъжда без Украйна. И искам да подчертая: тази формулировка се отнася само до поканата, а не до членството на Украйна.

Безпрецедентно и абсурдно – когато няма времева рамка както за поканата (!), така и за членството на Украйна; и когато вместо това се добавя някаква странна формулировка за "условия" дори за покана на Украйна...

Изглежда, че няма готовност нито да поканят Украйна в НАТО, нито да я направят член на Алианса.

Това означава, че все още има възможност да се разговаря за членството на Украйна в НАТО – в преговорите с Русия. А за Русия това означава мотивация да продължи своя терор. Несигурността е слабост. И ще обсъдя открито това на срещата на върха", пише президентът Зеленски.

Държавният глава на Украйна не искаше да участва в срещата на върха във Вилнюс, ако липсва ясна перспектива за украинското членство в НАТО и няма покана към Киев. В понеделник стана извество, че е постигнат някакъв компромис, който устройва украинската страна и името на Зеленски се появи в програмата на събитията, свързани със срещата на върха през втория й ден. Пакетът, за който страните членки се бяха договорили, включваше гаранции за сигурността на Украйна, създаване на съвет НАТО - Украйна и отпадане на Плана за действие, който се прилагаше при разширяване на пакта след 1999 година. Днес от записа на Зеленски става ясно, че този пакет не устройва Киев.

Не искам да ходя във Вилнюс за развлечение, обяви в понеделник украинският лидер и допълни, че присъствието му на срещата на върха има смисъл само, ако страната получи ясни гаранции за сигурност за Украйна по пътя й към присъединяване към Алианса. 

Коментарът на Володимир Зеленски излиза успоредно с този на американския президент Джо Байдън, който обяви, че САЩ са се съгласили с формулировката, предложена от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) по отношение на придвижването на Украйна към бъдещо членство, но не изложи подробности. Според кореспондент на УНИАН Байдън е казал това по време на съвместно обръщение към пресата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на върха на Алианса във Вилнюс.

„Съгласихме се с формулировката, която предложихте относно възможността Украйна да се присъедини към НАТО в бъдеще“, каза Байдън.