OffNews.bg

Главнокомандващият на ВСУ наследи 1 млн. долара и ги дари на армията

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни е наследил един милион долара от американеца от украински произход Грегори Степанец, съобщава The New York Times, позовавайки се на семейството на Степанец.

Информация за смъртта на жител на САЩ на име Григорий Степанец през октомври 2022 г. може да се намери в публичното пространство.

Изданието не уточнява дали шефът на ВСУ се е познавал с американеца или е бил свързан с него по кръвен път.

Залужни дарява полученото наследство на украинската армия, допълва седмичникът, като се позовава на семейството на Степанец и на пресслужбата на украинските въоръжени сили.

През 2022 г. Националната банка на Украйна е събрала повече от 500 млн. долара под формата на дарения от фирми и физически лица за ВСУ; около 20 млн. долара са дарени за хуманитарна помощ.

Големите частни инициативи за набиране на средства в подкрепа на украинската армия - фондациите "Завръщане към живота" и "Серхий Притула", са получили дарения на обща стойност над 200 милиона долара, съобщава още The New York Times.

През лятото на миналата година стана ясно, че фондация "Серхий Притула" намери решение за рационално изразходване на средствата от кампанията "Народний байрактар" - с 600-те милиона гривни, които украинците събраха за покупката на три безпилотника "Байрактар", бе купен финландски сателит за дистанционно наблюдение на Земята на компанията ICEYE. Това е станало след консултации с украинското министерство на отбраната.