OffNews.bg

Германският съд разреши край посолството на Русия да бъде оставен разрушен танк

Обстрелян руски танк може временно да бъде поставен край руското посолство в Берлин, постанови съд в германската столица.

Съдебното решение означава, че берлинският квартал „Мите“ трябва да разреши на организация, сезирала съда по този въпрос, да разположи на мястото останки от танк.

По подобен начин в Киев са изложени унищожените руски оръжия от началото на инвазията в Украйна през февруари.

Танкът най-вероятно няма да бъде поставен точно пред руското посолството на булевард „Унтер ден линден“ заради мерки, свързани с допустимата тежест върху булеварда.

По тази причина от съда беше предложена близка улица срещу посолството.

Властите в берлинския квартал „Мите“ смятат поставянето на танка за неподходящо, защото най-вероятно хора са загубили животите си в него. Освен това - според местната управа - това би повлияло на международните отношения на Германия, а друг аргумент бе и липсата на изкуство зад идеята.

Съдът обаче определи въпроса за изкуството като неуместен, тъй като не става дума за изкуство, а за свобода на мнението.

Съдът отбеляза също, че танкът ще остане на показ само за две седмици, а причините, свързани с международните отношения, не са релевантни към казуса.

Изложбата е дело на Ено Ленце и Виланд Гибел от берлинския музей „Стори бункер“, които предложиха идеята за първи път през юни.