OffNews.bg

Германия решава дали "не" наистина означава "не"

Очаква се германският парламент да одобри нов закон, който да разшири дефиницията на това какво означава изнасилване, по-широко известен като "Не" означава "не".

Критиците смятат, че Германия е много изостанала от другите развити страни, когато става въпрос за законодателството, свързано с изнасилването и не са уверени, че той ще реши проблема. Какъв е той?

Сега действащият Наказателен кодекс определя, че жертвата трябва да се е защитила по някакъв начин от изнасилване и че отговорът й "не" не е достатъчен, за да се осъди обвиняемият в изнасилване. Текстът не дефинира какво точно е съгласие в случая.

Неадекватността на закона води това, че много извършители остават ненаказани. Това сочи проучване от 2014 г. на 107 случая. Авторите му казват, че във всеки един случай насилието е било извършено против волята на жертвата, но извършителите не са били осъдени, защото това е било изразено устно и съдът не намира доказателства и не осъжда насилниците. Авторите на изследването посочват, че законът се фокусира твърде много върху съпротивата на жертвата и не отразява реалните житейски ситуации, при които хора биват изнасилвани.

Само едно от 10 изнасилвания в Германия се съобщава и от съобщените само в 10% извършителите биват осъдени.

Новата регулация ще вземе под внимание и физическите, и вербалните сигнали на жертвата, което на практика означава, че "не" може да докаже липсата на съгласие, тоест на изнасилване.

Германия отдавна е критикувана, когато става въпрос за законите за изнасилването. Един от аргументите е, че изнасилването в брака е признато за криминално престъпление чак през 1997 г.

Няколко известни случая отново привлякоха вниманието към този проблем. Един от тях беше вълната от нападения в навечерието на Нова година в Кьолн шокира Германия. Недостатъчно категоричното правосъдие провокира протести с искане за промени под хаштага "NeinHeisstNein" ("Не" означава "не").