OffNews.bg

Германия представи план за разоръжаване на Европа, предлага забрана на бойните роботи

Германският външен министър Хайко Маас представи план за разоръжаване на Европа на фона на плановете на САЩ да се оттеглят от договора за ракетите за среден и малък обсег, съобщи Би Би Си. 

Предложенията на министъра са публикувани в Spiegel.

Министърът посочва, че на фона на разговорите САЩ да се оттеглят от договора все по-често в медиите се срещат изрази като "надпревара за въоръжаване" и "ядрено възпиране", характерни за 80-те години на миналия век, макар че според него оттогава е изминат дълъг път и светът много се е променил. 

"Сега един срещу друг са изправени не два лесно предсказуеми военно-политически блока с равни сили. Светът е по-асиметричен. Границата между ядрените и конвенционалните оръжия се размива", коментира той.

Според Маас основен проблем е липсата на доверие между страните по договора, като по думите му на първо място за това вина има Русия, която не е успяла да действа достатъчно прозрачно и да разсее подозренията на американците, които смятат, че тя нарушава договора. 

В същото време той смята, че европейците имат достатъчно авторитет, за да напомнят за важността на договора не само на Москва, но и на Вашингтон. 

Маас обяснява, че Германия, за разлика от САЩ, е не за отмяна на договора, а за това той да бъде изпълняван от двете страни. 

Министърът посочва още, че според него за запазването на мира в Европа е необходимо да се измени и подходът към контрола на различните видове оръжие и към процеса на разоръжаване, тъй като договорът за ракетите със среден и малък обсег не е достатъчен за гарантиране на мира. 

Той дава пример с руските ракети в Калининградска област - разполагането им там не нарушава условията на договора, но в същото време те биха могли за минути да стигнат до много държави в ЕС. 

В статията Маас дава и своя примерен план за обезпечаване на мира в Европа. Той се състои от четири точки: обмен на данни между САЩ, Русия и Европа и съвместна оценка на рисковете; пълен контрол над ракетите - както балистични, така и крилати; постигане на споразумение с Китай за по-голяма прозрачност на ракетната му програма и регулярно обновяване на правилата в случай на появяване на нови видове въоръжение.

На последната точка германският външен министър се спира по-подробно, като посочва, че оръжие, което сега звучи като научна фантастика, много скоро може да стане реалност. 

Сред този вид оръжия Маас посочва свръхзвуковите ракети, за разработка и успешно изпитване на такива наскоро съобщи Русия, както и за възможността за поставяне на оръжие в Космоса и използване на автономна безпилотна техника. 

Той нарича последната "роботи убийци" и допълва, че се надява те да бъдат забранени на ниво ООН, като Германия вече е започнала процеса за това. 

Министърът пише още, че самата Германия също трябва да остане мирна страна. 

"Ще продължим и в бъдеще решително и последователно да се обявяваме за разоръжаване. Само така е възможно да се спре глобалната надпревара за въоръжаване. Само така можем да постигнем мир в Европа", посочва той.