OffNews.bg

Германия праща още 80 леопарда в Украйна през лятото

Германия вече е предала на Украйна 18 танка Leopard 2 и 40 БМП Marder. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви в интервю за испанския вестник La Vanguardia, че през лятото ще бъдат доставени и 80 танка Leopard 1.

Той подчерта, че Германия "държи на думата си" и подкрепя Украйна с доставки на бронирани машини и други оръжия, както и със спешни доставки на необходимите резервни части и боеприпаси. Писториус отбелязва, че лично той "успешно и интензивно" е търсил повече подкрепа за Украйна от други партньори.

"Нидерландия и Дания обявиха, че ще доставят танкове. А доставката на основните бойни танкове Leopard 1 A5 едва сега започва. Това е резултат от инициативата на тези държави заедно с Германия", каза той.

Писториус заяви, че обучението на повече от сто украински войници на танкове Leopard 1 е започнало тази седмица.

"Доставката на до 80 основни бойни танка Leopard 1 ще започне в средата на годината", каза той.

Леопард 1 е доста стар танк, който се произвежда от средата на 60-те до средата на 80-те години на ХХ век и е връстник на съветския Т-64. Въпреки това най-новите модификации, именно каквито се предават на Украйна, се считат за сравнително подходящи водене на съвременната война.

През февруари Германия обеща да прехвърли на Украйна около 80 танка "Леопард 1" през тази година и още около стотина през следващата. Освен това, според украинския външен министър Дмитрий Кулеба, Дания възнамерява да прехвърли на Украйна около 100 танка Leopard 1 тази година.