OffNews.bg

Генералният секретар на НАТО: Не искаме конфронтация с Русия

"НАТО не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Студена война, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Важно е да държим отворени каналите за политически диалог и да намерим пътища за намаляване на напрежението и за избягване на недоразумения", каза Солтенберг.

Генералният секретар отбеляза важността на състоялото се на 20 април заседание на Съвета Русия и НАТО, първото такова от две години. "Това беше важно, защото ако мълчим, няма да решим съществуващите проблеми", каза той.

"Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили", коментира Солтенберг и допълни, че не става въпрос за разполагане на хиляди войници и по никакъв начин не се нарушава Основополагащия акт Русия-НАТО.

По думите му към настоящия момент няма опасност някоя от страните от алианса да бъде нападната.

"Ние трябва да бъдем, от военна гледна точка, решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия", твърди шефът на НАТО.

Солтенберг отхвърли възможността за военна намеса срещу Ислямска държава в Либия, но добави, че при молба от либийското правителство организацията ще помогне за изграждане на структурите за сигурност в страната.