OffNews.bg

Financial Times: Анкара изнася в Русия важни стоки за военното й производство

През тази година износът на стоки от Турция за Русия, които са от жизненоважно значение за руската военна машина, рязко нарасна. Това засилва опасенията на САЩ и техните съюзници, че Анкара действа като канал за чувствителни стоки от техните собствени производители, пише Financial Times.

Отбелязва се, че увеличаването на търговията е осуетило опитите на САЩ и Европа да ограничат възможностите на Москва да въоръжава въоръжените си сили, което е увеличило напрежението между Анкара и нейните партньори от НАТО.

Според публикацията в знак на това, че ограничаването на тази търговия се е превърнало в приоритет на Вашингтон, Брайън Нелсън, заместник-министър на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, ще посети Истанбул и Анкара тази седмица, където планира да обсъди търговските и финансовите дейности, които са в полза на усилията на Русия във войната срещу Украйна.

"Това ще бъде второто пътуване на Нелсън до Турция тази година и то идва на фона на индикации, че някои стоки с двойна употреба, определени от САЩ и техните съюзници като имащи специална стойност за войната, се транспортират директно до Русия, въпреки че са били етикетирани като предназначени за изпращане в друга държава", се казва в статията.

Авторите уточняват, че през първите девет месеца на 2023 г. Турция е отчела износ на стойност 158 млн. долара на 45 категории стоки, считани от САЩ за "високоприоритетни", за Русия и пет бивши съветски държави, заподозрени, че действат като пълномощници на режима в Москва. Това е три пъти повече от сумата за същия период на 2022 г., когато започна пълномащабната война в Украйна.

Става дума основно за микрочипове, комуникационно оборудване и части като телескопични прицели. Те са обект на експортен контрол от страна на САЩ, ЕС, Япония и Обединеното кралство, чиято цел е да се предотврати достигането им до Русия.

"Но те могат да бъдат заобиколени от компании, които използват посреднически структури, за да скрият крайните дестинации", се казва в материала.