OffNews.bg

Facebook e събирал милиони потребителски пароли, без да ги криптира

Паролите на милиони потребители на Facebook са достъпни за около 20 000 служители на социалната мрежа.

Експертът по сигурността Брайън Кребс оповести за пропуските в защитата на данни, които правят видими паролите на до 600 милиона потребители. Паролите могат да датират от 2012 г. насам.

Според източник на Кребс от Facebook има "пропуски в сигурността" - те позволяват на разработчиците да създават приложения, които записват и съхраняват паролите, без да ги криптират. 

Инженер Скот Ренфро от Facebook заяви, че вътрешно разследване е показало, че няма никакви „признаци на злоупотреба”.

В официално съобщение от компанията казват, че са разбрали за проблема през януари, по време на рутина проверка на сигурността, и вече са оправили "бъга", който е запазвал паролите във вътрешна мрежа. 

Разследването показа, че повечето от засегнатите хора са потребители на Facebook Lite, който обикновено се използва в страни със слаби и бавни мрежовите връзки.

"Смятаме да уведомим стотиците милиони потребители на Facebook Lite, десетки милиони други потребители на Facebook и десетки хиляди потребители на Instagram", заявиха от компанията пред Ройтерс.

Но добавиха, че ще се наложи повторно задаване на пароли, само ако се открие злоупотреба с идентификационните данни за вход.

В последно време има съмнения за начина, по който Facebook се справя и защитава потребителските данни.

През септември миналата година информацията на 50 милиона потребители беше разкрита от пропуск в сигурността.

По-рано през 2018 г. стана ясно, че данните на милиони потребители са били събирани от изследователската компания Cambridge Analytica.