OffNews.bg

Европа ще компенсира Полша с близо 1 млрд. евро за предадената на Украйна стара военна техника

Полша ще бъде най-големият бенефициент на средства от Европейския механизъм за мир (EPF), по който ще бъдат компенсирани страните, подпомогнали военно Украйна за защита от руската агресия, съобщи премиерът Матеуш Моравецки. Още преди Великден, който в католическия свят тази година е седмица преди православния, Варшава ще получи 300 млн. евро компенсация, за въоръжението, предоставено на Украйна, а през следващите месеци ще получи и още 500-600 млн. евро.

„Информацията, че Полша ще получи най-много средства по EPF е доказателство за нашата ефективност и за доверието към нас, които показва общността на ЕС“, оцени ситуацията вицепремиерът и министър на отбраната на Полша Мариуш Блашчак, цитиран от агенция ПАП.

„Наша основна задача е Полша да граничи с независима Украйна, а не с част от Русия, която чрез своята политика за възраждане на империята е заплаха за съседите си“, каза още политикът.

Министърът припомня, че полска инициатива беше идеята за предаване на Украйна на системите Patriot и на танковете Leopard2.