OffNews.bg

Естонското военно разузнаване предупреди за опасност от руски агенти сред бегълците от мобилизация

Руските граждани, бягащи от частичната мобилизация в страната им, представляват заплаха за сигурността на западните страни, предупреди в петък шефът на естонското военно разузнаване полковник Марго Гросберг. Сред мъжете може да има агенти на руските служби за сигурност, смята Гросберг, цитиран от обществената радио-телевизионна компания ERR.

„Повече от убеден съм, че руските сили за сигурност ще използват тази ситуация, за да настанят свои агенти в Европа “, каза Гросберг. „Това определено е заплаха за нас“, добави той.

По отношение на самата мобилизация той оцени, че „количеството хора, определени от Путин, ще бъдат изпратени на фронтовете на Украйна“ . - Прогнозираме, че мобилизацията на 350 хил. души няма да представляват проблем за Русия, но остава открит въпросът за качеството на последващата им подготовка – подчерта полковникът.

Гросберг каза още, че вече е в ход попълване на руските части, разположени в близост до естонската граница . Ръководителят на естонското разузнаване обясни, че резервистите най-вероятно първо ще бъдат разположени на не боеви позиции, след това ще преминат различни нива на обучение и ще бъдат изпратени в Украйна, където ще бъдат включени в съществуващи части, за да заменят войниците, изгубени в битка.

В петък Естонската служба за вътрешна сигурност (KAPO) обяви експулсирането на руснака Сергей Непримеров от страната. Мъжът, който е руски гражданин е известен в страната като "провокатор на Кремъл ". KAPO припомни, че службата многократно е призовавала за избягване на всякакви действия в подкрепа на руската политика. Непримеров получи забрана за влизане в Шенгенското пространство за 5 години.