OffNews.bg

Ердоган ще предложи нова 'гражданска' конституция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че през следващата година ще бъде представен проект за нова "гражданска" конституция, предава Ройтерс.

Четири години след конституционната реформа, която превърна Турция в президентска република, Ердоган официално започна проекта за цялостно пренаписване на основния закон.

Ако Ердоган изпълни плана си за завършване на проекта в рамките на година, промяната на конституцията ще се случи непосредствено преди парламентарните и президентските избори, които трябва да се проведат едновременно през 2023 г.

По време на седмия редовен конгрес на Партията на справедливостта и развитието Ердоган обяви, че през следващите две години ще бъде приета "гражданска" конституция, която ще отразява "националната история" и "развиващия се глобален контекст", предава "Дейли сабах".

Според него действащата конституция от 1982 г. е остаряла и неактуална. Той подчерта още, че тя се появява след военния преврат от 1980 г. и отразява последвалите арести на хиляди цивилни, изтезанията и екзекуциите, което е един от "най-тъмните периоди в турската история".

В началото на февруари Ердоган заяви: "Време е Tурция отново да обсъди новата конституция". По-късно той посочи, че 2021 г. ще бъде "годината на реформите" и по време на конгреса окончателно обяви, че партията му е "започнала работа по нова, гражданска конституция за народа".

Турският президент обяви, че новата конституция ще бъде "ясна, демократична и либерална", както и ще ръководи развитието на страната през следващия век.

Ердоган допълни, че всички партии могат да се включат с предложения за новата конституция.

Очаква се тя да е приета до 2023 г. като част от мащабните планове на Ердоган за реформи, с които да бъде отбелязана стогодишнината от създаването на Република Турция. (През 1923 г. Ататюрк провъзгласява страната за република, а халифатът е премахнат година по-късно.)