OffNews.bg

Ердоган продължава зърнената сделка и без Москва, 12 кораба излязоха натоварени от Одеса, Южни и Черноморск

Турция ще продължи да спазва зърнената сделка, за да реши проблема с продоволствената сигурност, въпреки колебанието на Русия . Това заяви президентът Турция Реджеп Таип Ердоган, цитиран от РИА Новости. Турският лидер коментира най-новото развитие със зърнения коридор по време на реч на 8-ия Световен тюркски конгрес по медицина в Истанбул.

„Стремихме се да доставяме пшеница, произведена в Украйна и Русия, на страни, изправени пред заплахата от глад. Благодарение на съвместния механизъм, който създадохме в Истанбул, направихме украинската пшеница достъпна за целия свят и спомогнахме за намаляване на хранителната криза. Въпреки че Русия се колебае в това отношение поради липсата на същите възможности за себе си, ние ще продължим да правим всичко възможно, за да служим на човечеството“, каза турският Ердоган.

12 ships have left ???????? ports this morning:
St. Sofia (was supposed to depart 2 days ago, 45k t corn + 11k t barley ????????)
SK Friendship
Nikolaos A
Sealock
Ikaria Angel (40k t grain, UN WFP ????????)
Despina V
Caravos Harmony
African Robin
Amyntor
Karamel
Admiral De Ribas
SSI Challenger pic.twitter.com/nycRiKnovd

— BenTan (@bentanmy) October 31, 2022

По-рано стана днес стана известно, че екипи на Турция и ООН са възобновили проверката на корабите като част от сделката за зърно, след като Русия се оттегли от нея. ООН вече е съгласувала с Киев и Анкара план за движението на 16 кораба на 31 октомври. Организацията също възнамерява да инспектира 40 кораба, закотвени близо до Истанбул следващия понеделник, 7 ноември.

Успоредно с това от пристанищата в Одеса, Южни и Черноморск са излезли 12 кораба с натоварено украинско зърно – общо 355 хиляди тона селскостопанска продукция за страни от Африка, Азия и Европа. Голяма част от зърното е контрактирано и натоварено под егидата на ООН, сред блокираните първоначално балкери е бил и корабът за насипни товари Ikaria Angel, натоваре с 40 хиляди тона зърно за Етиопия, която е на ръба на глада. В обратна посока в украинските пристанища са пропуснати да товарят четири нови кораба. Руските власти са били информирани от Анкара и ООН, че и без Москва ще продължи работата на 10 инспекционни екипа по проверката на 40 плавателни съда. Предложението е било прието от Украйна, а Русия заяви, че не може да гарантира сигурността на корабите.

След атаката с дронове срещу кораби на Черноморския флот на 29 октомври руското министерство на отбраната обяви, че спира зърнената сделка за неопределено време. Москва обяви, че в атаката е замесено Обединеното кралство и я нарече терористичен акт. В различни руски източници се твърди, че част от дроновете е възможно да са излетели от натоварени със зърно кораби в акваторията на Черно море по маршрута на зърнения коридор. Руските агенции акцентират и на това, че над района инцидента са кръжали разузнавателни западни самолети.

В резултат на заявлението на Москва за прекратяване на зърнения коридор и оттегляне от зърнената сделки фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса са скочили с 6 процента, а на царевицата с 3 на сто, съобщава Ройтерс.