OffNews.bg

Ердоган посъветвал Путин да прекрати войната в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който го призовал да прекрати войната срещу Украйна възможно най-скоро, както и да разреши проблема с кюрдите в Сирия, съобщи Би Би Си.

По време на разговора са били обсъдени турско-руските отношения, особено в областта на енергетиката, както и регионални въпроси, включително зърнения коридор и борбата с тероризма, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Руски информационни агенции твърдят, че Путин е заявил, че Русия изисква премахване на пречките пред доставките на руски селскостопански продукти и торове за нуждаещите се страни.

Според Анадолската агенция Ердоган е изтъкнал, че със съвместни усилия вече са доставени над 13 милиона тона зърно на нуждаещите се. Той казал, че вече може да се започне работа по износа на други хранителни продукти и постепенно на други стоки в рамките на зърнения коридор.

"По време на разговора президентът Ердоган изрази искреното си желание руско-украинската война да бъде прекратена възможно най-скоро", цитира Ройтерс пресслужбата на турския лидер.

Наред с други неща, Ердоган казал на Путин, че както е записано в споразумението от Сочи през 2019 г. "категорично трябва да изчисти" турско-сирийската граница на дълбочина от поне 30 км от подразделения на забранената в страната Кюрдска работническа партия.

Според AFP Ердоган обвинява Русия, която е ключов участник в сирийския конфликт, че не спазва споразумението.

В прессъобщение на Кремъл се казва, че министерствата на отбраната и на външните работи на двете страни "ще продължат да поддържат тесни контакти по този въпрос".

Твърди се, че Путин и Ердоган са обсъдили и създаването на регионален газов хъб в Турция след неотдавнашното посещение в страната на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, който също се срещна с турския лидер.