OffNews.bg

Ердоган от Бали: Русия няма нищо общо с експлозиите в Полша, ще говоря с Путин

„Уважавам позицията на Русия, която твърди, че не е изстрелвала ракета към Полша“, заяви на пресконференция по време на срещата на върха на Г-20 в Бали президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган, който добави личното си убеждение, че Москва „няма нищо общо с това“ и каза, че ще говори с руския президент Владимир Путин като се върне в Турция.

„Русия, която твърди, че няма нищо общо с това, президентът на САЩ, който казва, че тези ракети не са произведени от Русия, показват, че това няма нищо общо с Русия“, каза Ердоган. Държавният глава на Турция е разговарял за инцидента в Пшеводув на срещата си днес с германския канцлер Олаф Шолц.

„Турция полага всички усилия за мира, справедливостта и благосъстоянието в Украйна. Ние от първия ден на конфликта заявявахме, че войната няма победители, а мирът няма победени“, цитира държавната Анадолска Агенция думите на турския лидер и посочва ролята му за преодоляване на глобалната продоволствена криза и успеха с експорта на 11 милиона тона селскостопанска продукция.

Президентът на Турция съобщи пред медиите в Бали, че ще проведе разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин за доставките на торове и амоняк. „Стремим се да докараме срока на действие на зърненото съглашение до 1 година“, допълни турският президент.

Реджеп Таип Ердоган предупреди от Бали за „мащабните последици от световната изолация на Русия“. Ердоган направи коментара в отговор на подаден въпрос „Какви ще бъдат последиците от изолацията на РФ от останалия свят“, като каза „Последиците ще бъдат безгранични“.

Ердоган коментира и модернизацията на военната авиация на Турция и покупките на F-16 от САЩ. „Господин Байдън съобщи за положително развитие по този въпрос. Главата на Белия дом обърна внимание на особено положителното отношение на републиканците към този отбранителен контракт с Турция“, обобщи турският държавник, цитиран от Анадолската Агенция.