OffNews.bg

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на Сорос

Европейската комисия обяви, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование, заради които може да бъде закрит Централноевропейския университет в Будапеща.

Новият закон изисква отнемане на лиценза на чуждите университети, които нямат кампус в страните, от които произхождат.

Централноевропейския университет е основан през 1991 година от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. В него се обучават 1400 души от над 100 страни.

Комисията съобщи, че по въпроса с миграцията засега ще остане в диалог с унгарските власти и няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти.

По-късно днес ЕК ще оповести отговори по темата за предвиденото от унгарското правителство допитване в кампанията "Спри Брюксел". Целта е да бъдат опровергани подвеждащи твърдения за решенията, приемани от институциите на ЕС, които трябва да бъдат прилагани от държавите в Общността, съобщи БТА.

ЕК съобщи още, че ще следи развитието на въпроса, свързан с унгарското законодателство за регистрацията на неправителствените организации. Комисията отбеляза, че развитието на темата с предприетата днес наказателна процедура ще зависи от отговорите, които се очакват от унгарските власти.

Темата за Унгария ще бъде обсъдена днес следобед на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан.