OffNews.bg

Десетки ранени при сблъсъци в Ереван

Десетки демонстранти и полицаи са ранени след сблъсъци в Ереван, задържани са около 50 души. Сред тежко пострадалите е и председателят на Социалистическата партия на Армения Мовсес Шавердян, който е бил откаран в болница. 

Полицията използва сълзотворен газ и димни гранати срещу протестиращите в арменската столица, които настояват за освобождаването на арестувания опозиционер Жириар Сефилян. От 17 юли негови последователи държат заложници.

Край полицейското поделение се стреляше, а демонстранти замеряха полицаите с камъни, съобщи ТАСС. Преди началото на сблъсъците пред събралото се множество говори опозиционният депутат Никол Пашинян, който призова демонстрантите към сдържаност и благоразумие.

Пети ден в арменската столица Ереван продължава заложническата криза, при която полицейски полк е завзет от въоръжена група. Тя държи там четирима заложници, сред които двама висши арменски полицейски началници.

Службата за национална сигурност на (СНС) Армения съобщи снощи, че "правоохранителните органи продължават преговорните контакти с членовете на въоръжената група с цел освобождаване на заложниците, а също и за окончателна мирна развръзка" на конфликтната ситуация.

В същото време "специалните части на правоохранителните органи продължават да бъдат в състояние на бойна готовност, но в момента няма необходимите предпоставки за тяхна активна дейност", подчерта СНС, цитирана от ТАСС