OffNews.bg

Демократите искат да бутнат статуята на ген. Робърт Лий в Конгреса

Председателят на долната камара на американския конгрес Нанси Пелоси поиска премахването от сградата на институцията на 11 статуи, свързани с Конфедерацията от времената на Гражданската война.

"Монументи на мъже, които са защитавали жестокостта и варварството за постигане на изцяло расистки цели са гротескни пред идеалите на Американската демокрация и свобода", мотивира се Пелоси, цитирана от Франс прес.

Сред въпросните статуи са тези на президентът на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, заместника му Александър Стивънс и генерал Робърт Лий. В рамките на гражданската война през XIX век те се борят за отделяне на южните щати и запазване на робството в тях.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма как дори да обмисли смяна на имената на военни бази, кръстени на фигури от Конфедерацията. Според него, това би било обидно за армията.

Същевременно Тръмп обяви, че ще поднови предизборните си митинги съвсем скоро. Първият ще бъде в Тулса, Оклахома.

Ройтерс отбелязва, че рейтингът на американския президент, който търси преизбиране през ноември е спаднал заради реакцията му при кризата с коронавируса. Тръмп не спира да е скептичен за опасността от Ковид-19, който отне живота на над 112 000 души в Съединените щати - най-високият брой починали от заболяването в света.