OffNews.bg

Четвърт милион са излекуваните от коронавируса

Повече от четвърт милион заразени са се възстановили от началото на пандемията по света, показват данни на Университета "Джонс Хопкинс". Починалите са над 69 хиляди.

525-те жертви на Covid-19 от изминалото денонощие в Италия са най-малко за един ден от 19 март насам. За първи път от възникването на епидемията в страната намалява броят на хоспитализираните. За трети пореден ден намалява броят на новите смъртни случаи и в Испания.

Починалите във френски болници през последните 24 часа от Covid-19 са 357. Това е най-малкият брой жертви на коронавируса за денонощие през последната седмица, съобщи генералната здравна дирекция, цитирана от Франс прес. Общо 8 078 души са починали от началото на епидемията във Франция, 5 889 от тях в болници и 2 189 в старчески домове и други медицинско-социални заведения.

В Германия за последните 24 часа потвърдените случаи на заразени с коронавируса са се увеличили с 3677 и към днешна дата са общо 95 391. Вчера новите случаи за едно денонощие бяха 5936. За четвърти пореден ден в Германия има намаляване на новите случаи, регистрирани за един ден, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на данни на Института за заразни болести „Роберт Кох“. Смъртните случаи са се увеличи с 92 и вече са 1434. 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди американците да се приготвят за “ужасяващ” брой на смъртните случаи през следващите няколко дни. Броят на заразените с коронавирус в страната превиши 300 хиляди.

По време на брифинг в Белия Дом Тръмп заяви, че над 3000 военни медици са били изпратени в различни точки на страната да помагат за справяне с Covid-19. Президентът каза още, че пикът на пандемията в САЩ се очаква следващите няколко дни.

По-рано ръководителят на американските здравни власти генерал Джером Адамс заяви, че тази седмица ще е една от най-тъжните за голяма част от населението. Адамс сравни ситуацията с нападението на Пърл Харбър и атентатите от 11 септември.

В неделя общият брой на починалите следствие на вируса в САЩ бе 9458 - много повече от сумарния брой на жертвите от двете споменати нападения. Само в щата Ню Йорк, който е епицентър на пандемията, починалите са над 4100.

Здравните служители са под увеличаващ се натиск и отчаяно се нуждаят от апаратура. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че на много места основни консумативи ще се изчерпат до ден-два.

Междувременно стотици медици, изпратени от администрацията на Тръмп, започват да пристигат в Ню Йорк. Също там скоро врати се очаква да отвори огромна болница, ръководена от военните. В нея има около 2500 легла.

Около 80% от гражданите на Руската федерация, които са заразени с новия коронавирус, са хора на възраст от 18 до 60 години, защото в тази група са най-големият брой хора, завърнали се от чужбина, съобщиха местните власти. От останалите 20 на 100 - 15% са хора над 60 години и 5% са деца.

Всички завърнали се от чужбина ще бъдат тествани, но в режим на изолация, защото руският опит показва, че след самолетен полет рязко се променя състоянието на лигавиците и установяването на патогена е най-трудно. Затова пътникът трябва да бъде поставен в изолация и чак след това да бъде изследван.

Към днешна дата в Русия са регистрирани 5 389 случаи на коронавирус, като повече от половината са в Москва. По данни на федералния оперативен щаб, починалите са 45 души, посочва ТАСС.

Япония обяви, че предстои въвеждането на режим на извънредна ситуация в няколко града, съобщи местният телевизионен канал TBS, цитиран от Би Би Си. Мерките може да продължат 6 месеца, по думите на премиера Шинздо Абе. Градовете, които ще бъдат обхванати от ограничителните мерки, са Токио, Осака и префектурите Тиба, Сайтама и Канагава. По-рано агенция Kyodo съобщи, че извънредният режим в Токио и Осака влиза в сила от 8 април.

Според действащото законодателство в Япония, дори в условия на извънредна ситуация, въвеждането на тотална карантина е невъзможно. Другите ограничителни мерки, които законът не позволява са блокирането на транспортни пунктове и принудителното прекратяване на дейността на частните компании.