OffNews.bg

Бурята предстои - какво се случва на фронта в Украйна

Интензитетът на бойните действия по фронтовата линия в Украйна, чиято дължина е около 2450 километра, в момента изглежда силно ограничен.

След превземането на Северодонецк и Лисичанск настъплението на руските окупатори чувствително се забави, а причината за това е основно една - пристигането в Украйна на първите 8 американски системи за залпов огън HIMARS. Дори и руските пропагандисти не крият, че са изключително впечатлени от тези реактивни системи за залпов огън. За броени дни те унищожиха повече от десет от най-важните оръжейни складове в тила на сепаратистките области ДНР и ЛНР, както и в района на Харков, където ВСУ се похвали с Чернобаевка номер 25.

Освен че "хаймарсите" бълват огнените си изстрели за секунди, а снарядите падат с изключителна точност върху целта, минута по-късно тези системи вече пътуват с 80 километра в час и на практика координатите им са изключително трудно уловими от руснаците. Шокът в Москва определено е голям. Според украинския военен експерт Олег Жданов именно заради това централното военно управление в Кремъл е решило да предприеме изключително рискован ход. В тила на украинците са изпратени малки отряди от руски десантчици, предимно от частната армия "Вагнер", обслужваща Кремъл. Задачата им е да намерят и унищожат зловещите американски системи. Една от тези групи обаче преди два дни бе унищожена в района на Харков и то не от редовната армия, а от местното опълчение - териториалната отбрана. Командирът на формацията бе заловен жив.

Доколко HIMARS плаши руснаците показва и друг факт. В понеделник руската ПВО в района на окупираната Луганска област свали погрешка „краля на бързите самолети“, Су-34 на Военно-космическите сили на Русия, съобщи телеграм каналът „Оперативен ЗСУ“. Снощи край Нова Каховка, край Херсон, бе поразен пореден руски изтребител Су-35. Украинците твърдят, че той е поразен с "Игла", но в руските канали се появи информация, че най-вероятно и този самолет е бил свален от "приятелски огън" от руската противовъздушна отбрана, която се е опитвала да противодейства на "хаймарсите".

Стратегията на руснаците в момента изглежда променена. Те по-скоро се опитват да заемат позиции, които да укрепят в Донбас и на юг. Изключение е може би Харков. Превземането на старата украинска столица и цялата Харковска област, в която населението е в огромното си мнозинство е рускоговорящо, вероятно е поставено като цел от руския президент Владимир Путин, както твърди американският институт за изследване на войната. Затова говори и фактът, че нашествениците не спират да обстрелват града. Харков е стара болка за Кремъл. През 2014 г. там не мина сценарият за Харковска народна република, който бе реализиран от сепаратистите в т.нар. ЛНР и ДНР. Освен това още в първите дни на войната, руската армия вместо с цветя и рози бе посрещната с жесток обстрел и то не от страна на редовната украинска армия, а от местната териториална отбрана.

САЩ също твърдят, че Русия планира да анексира още украински територии, използвайки "кримския сценарий".

Позовавайки се на американското разузнаване, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Русия вече полага основите за анексиране. Според него окупираните региони на Украйна могат да проведат "фиктивни" референдуми за присъединяване към Русия още през септември.

Резултатите от гласуването ще бъдат използвани от Русия, "за да се опита да претендира за анексиране на суверенна украинска територия", заяви Кърби. Според него районите, които Путин си е заплюл, включват Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск.

За това, че руснаците ще се опитат да установят властта си в териториите, завзети дотук, говори и фактът, че в момента тече активна кампания за издаване на руски паспорти и подготовката на псевдореферендуми за присъединяване на териториите от украинския изток и юг към Русия. Не навсякъде обаче този процес върви гладко и безпрепятствено, тъй като в много от завладените региони действа сериозно украинско партизанско движение, което преследва както колаборационистите, така и организира атентати срещу руснаците. На тези хора се разчита и да предават координатите на врага на ВСУ.

Разбира се, на териториите, контролирани от Украйна, не е много по-различно. И там действа солидна мрежа от хора, работещи за руснаците и против родината си. Проблемът е много сериозен в южния черноморски град Николаев, който се намира близо до Херсон.

Преди ден ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким обяви награда от 100 долара за всеки, който предостави информация за това кои са предателите, които насочват руснаците къде да стрелят.

"До седмица-две Николаев ще бъде затворен за ден-два, за да се установят адресите на евентуалните предатели. Хората ще бъдат информирани предварително за затварянето на града, за да могат да си купят храна и да планират действията си", заяви Ким във видеообръщение днес.

Той обяви и че от вчера до днес е получил 18 писма за "всякакви предатели-колаборационисти" и че информацията се проверява.

След като Руската федерация нахлу в Украйна в ранните часове на 24 февруари, окупаторите обстрелваха Николаев неведнъж. Вследствие на това се стигна до значителни разрушения, жертви и ранени.

Украинците, от своя страна, също имат доста ясна стратегия - да държат руските сили възможно най-далеч с помощта на новите си далекобойни системи, предоставени от Запада и да чакат да дойдат по-сериозни доставки, които да осигурят възможност за контранастъпление. Освен това в момента десетки хиляди украински военни в момента се обучават да боравят с модерно натовско оръжие във Великобритания, Германия и САЩ.

Колко ще продължи подготовката за отвоюване на завладените територии?

Вероятно няма да е много. Контранастъплението може би ще започне до месец. За това говори и вчерашният обстрел с "хаймарси" на Антоновския мост в Херсон. Той е единственото съоръжение над р. Днепър в този район, което свързва окупирания град с областта, която се намира под руски контрол. Мостът е стратегически важен за руската армия, защото по него минават доставките от въоръжение и жива сила от Крим. Поразяването му се тълкува като подготвително действие за украинска офанзива в Херсон.