OffNews.bg

Британското разузнаване: Руските сили са отстъпили иницативата на фронта и отбиват украински атаки

През последните седмици руските сили са отстъпили инициативата във войната в Украйна и са принудени да отговарят на украинските атаки, твърди в най-новия си разузнавателен преглед британското министерство на отбраната.

„От началото на май 2023 г. Русия все повече отстъпва инициативата в конфликта и реагира на действията на Украйна, вместо активно да напредва към собствените си военни цели“, отбелязват британските анализатори.

Според оценките на разузнаването, през май 2023 г. Русия е извършила 20 нощни едностранни атаки с дронове и крилати ракети в дълбочина на украинска територия. Руската федерация обаче не е постигнала значителен успех в постигането на предполагаемите си цели: неутрализиране на подобрената украинска противовъздушна отбрана или унищожаване на украинските сили за противовъздушна отбрана.

На терен Руската федерация преразпредели своите войски, за да отговори на партизански атаки в Западна Русия.

„Оперативно, руското командване вероятно се опитва да създаде резервни сили и да ги разположи там, където смята, че ще има украинска контраатака. Това обаче вероятно е било осуетено заради това, че неактивните сили са били насочени да запълнят празнини във фронтовата линия около Бахмут“, се казва в прегледа на британските разузнавачи.

Преди ден британското разузнаване съобщи, че военните разходи на Русия почти сигурно остават високи, което оказва натиск върху нейните публични финанси.