OffNews.bg

Британското разузнаване: Русия се готви да блокира украински пристанища, опасност от насилие в Черно море

Русия се подготвя за блокада на украинските пристанища, след като Москва спря изпълнението на "зърнената сделка", твърди британското министерство на отбраната в ежедневния си разузнавателен бюлетин, съобщиха ДПА и БТА.  

Модерната руска корвета "Сергей Котов" вече патрулира маршрута между Босфора и украинския пристанищен град Одеса, се казва още в бюлетина. 

"Съществува реалистична възможност тя да влезе в състава на оперативна група за прехващане на търговски товарни кораби, които според Русия се насочват към Украйна", твърди в бюлетина британското министерство на отбраната. 

Според бюлетина на британското министерство на отбраната прекратяването на зърнената сделка сега увеличава и потенциала за интензивност и разрастване на въоръжения конфликт в района на Черно море. 

Британският министър на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли вчера предупреди, че според Обединеното кралство Русия може да ескалира кампанията си да унищожи украинския износ на храни, като се насочи към търговски кораби в Черно море.

Укринформ също потвърди, че Черноморският флот на Русия е променил позициите си след оттеглянето на Москва от зърнената сделка в готовност да наложи блокада на Украйна.