OffNews.bg

Британското разузнаване: Русия е изпратила нова група войски на юг в Украйна

За първи път Кремъл съобщава, че в Украйна се сражава нова "Днепърска група войски". Това се казва в нов доклад на анализаторите от британското разузнаване.

Те обръщат внимание на факта, че на 18 април Кремъл е публикувал прессъобщение за посещението на руския президент Владимир Путин в окупираната южна част на Украйна и в него се казва, че Путин е посетил "Днепърската група войски".

"Това е едно от първите споменавания за съществуването на Днепърска група войски (ДГВ). Русия използва термина "група войски" в специфичен смисъл, като посочва голямо оперативно-целево формирование", обяснява британското разузнаване.

Анализаторите припомнят, че в началото на инвазията в Украйна руските сили са организирани в групи войски, всяка от които е свързана с родния си военен окръг в Русия, като например Западната и Централната група войски.

"Наличието на ясно изразена нова ДГВ предполага, че първоначалната организация на силите се е променила, вероятно поради тежките загуби", посочва военното разузнаване в Лондон.

Агентите предполагат, че задачата на новата група войски ще бъде да защитава южния сектор на окупираните украински територии и "особено югозападния фланг, който в момента е маркиран от река Днепър".