OffNews.bg

Британското разузнаване и ISW: Офанзивата на ВСУ променя плановете на руснаците

На места украинските войски са успели да навлязат навътре в територията контролирана от окупаторите, възползвайки се от сравнително слабо укрепената руска отбрана. Това сочи новият доклад на британското разузнаване, публикуван в Twitter.

В отговор Русия вероятно ще се опита да запълни възникналите "дупки", като изпрати части от Донбас в тези райони, прогнозират шпионите от Лондон.

Руското командване създава и нови подкрепления, които ще трябва да подсилят окупационните войски, пострадали от контранастъплението на ВСУ.

Британската разузнавателна служба коментира и третия армейски корпус, който вече е частично пренасочен към Запорожкото направление. Военните се съмняват в ефективността на новосформираните руски батальони.

"Новият Трети армейски корпус вероятно няма да разполага с достатъчно личен състав, а тези войски са с ограничена подготовка", отбелязва Лондон.

Руснаците продължават с опитите си да осъществят настъпление в Донбас. Тази сутрин Генералният щаб на ВСУ съобщи, че врагът се опитал да напредне в направленията Бахмут, Весела Долина и Зайцево, но не е постигнал успех и се оттеглил.

Руснаците са ударили на камък и при опит да атакуват по посока на Красногоровка и Маринка.

Продължават сраженията в посока Бахмут и Авдеевка в районите Кодома, Зайцево, Пески, Первомайски и Маринка.

Анализаторите от американския Институт за изследване на войната (ISW) са категорични, че контранастъплението на ВСУ, което беше официално обявено преди няколко дни, принуждава противника да промени приоритетите си.

Те смятат също, че Русия ще предприеме действия за защита на Мелитопол - важен логистичен център между Ростовска област и южната част на страната.

Украинските войски продължават да обстрелват руските логистични маршрути в Херсон, като пречат на противника да попълва запасите си с жива сила, боеприпаси и оборудване.

Продължават ожесточените боеве по направленията Бахмут и Авдеевка, съобщи Генералният щаб на ВСУ на страницата си във Facebook.

"В посока Донецк врагът не се отказва от опитите си да достигне административната граница на Донецка област. Днес продължават ожесточените боеве в направленията Бахмут и Авдеевка, в районите на Кодоми, Зайцеве, Пески, Първомайск и Маринка", се казва в съобщението.

Така например в посока Бахмут е регистриран обстрел от артилерия от различни типове край Бахмут, Соледар, Яковлевка, Зайцеве, Майорск и Кодема.

"Противникът се опита да напредне по направленията Бахмут, Весела Долина и Зайцево с настъпателни действия, но не успя и се оттегли. Опитва се да установи контрол над селището Кодема, сраженията продължават", допълва Генералният щаб.

"Настъпателните действия се опитваха да подобрят тактическата ситуация в направленията Красногоровка и Маринка, традиционно понасяха загуби и отстъпваха", се казва в доклада.