OffNews.bg

Британски изтребители прехванаха два руски Ту-142

Британски изтребители Typhoon са излетели от авиобазата Лосимут в Шотландия за съпровождане на два руски противоподводникови самолета Ту-142, приближили територията на Норвегия, съобщи Sky News.

В Министерството на отбраната на Великобритания отбелязали, че в операциите са задействани също самолет-цистерна Voyager от британската база Бриз Нортън и изтребители от норвежките ВВС.

Норвежките и британските изтребители съвместно проследили руските самолети по време на полета им над неутралните води на Норвежко и Северно море.

Според началника на щаба на ВВС на Великобритания Майк Уигстън, Кралските ВВС на Великобритания и нейните съюзници дори в периода на пандемия от коронавирус продължават да следят дали руските военни самолети представляват заплаха за въздушното пространство на НАТО и Великобритания.

„Тези руски бомбардировачи са реликви от Студената война, те не следват международните правила за въздушно движение и представляват опасност за гражданските и военните самолети” – заявил Уингстън.

Sky News отбелязва, че руските самолети се приближават към въздушното пространство на Великобритания на всеки няколко седмици, принуждавайки изтребители на ВВС да излетят и да ги съпровождат.

Последното съобщение за такъв полет и съпровождане е от 8 март тази година.