OffNews.bg

Британски генерал обяви, че Кралската морска пехота е участвала в спецоперации в Украйна

Високопоставен британски генерал признава пред "Таймс", че Кралската морска пехота е участвала в тайни операции в Украйна. 

Генерал-лейтенант Робърт Магоуън, който преди това командваше морската пехота, обяснява, че морската пехота участва в операции в "изключително чувствителна среда" и мисиите са свързани с "високо ниво на политически и военен риск".

В статия в официалното издание на Кралската морска пехота, цитирана от Би Би Си, той описва как 350 морски пехотинци са помогнали за евакуацията на британското посолство от Киев в Полша по-рано през годината. През април те се завръщат в Киев, за да охраняват посолството, тъй като Великобритания се опитва да възстанови дипломатическото си присъствие след оттеглянето на руските войски.

Британското министерство на отбраната вече призна за присъствието на пехотинци в Украйна за защита на служителите на посолството (според съобщенията става дума за до 30 души). За първи път обаче военните признават, че британски войници са участвали в специални операции в Украйна.

В допълнение към участието в операциите Магоуан похвали ролята на морските пехотинци в обучението на украинските военни. Още в началото на годината вестник "Таймс" съобщи, че британски специални части са в Киев и помагат за обучението на местните войски.

"През това лято участвахме активно в обучението на стотици украински войници. Планираме да обучим и украински морски пехотинци", каза Магоуан.