OffNews.bg

Борис Джонсън ще пътува до Киев за трети път преди да напусне Даунинг стрийт 10

След зрелищното прощаване с премиерския пост с взетото назаем от „Терминатор 2“ Hasta la vista, baby, британският премиер Борис Джонсън отново посяга към филмовата класика, този път с цитата I'll be back (ще се върна). Преди да напусне окончателно на 6 септември поста си на Даунинг Стрийт 10 Джонсън е решил да се върне отново в Киев, където беше вече два пъти от началото на войната в Украйна.

За намерението на отиващия си премиер съобщи британският „Телеграф“. Съвсем скоро Борис Джонсън ще се обади на Зеленски за да уговорят срещата си в Киев, твърди изданието. „Той наистина чувства товара на отговорността за това, че беше най-големият привърженик на Зеленски. Не може просто да си тръгне и да не се убеди, че светът го прикрива. Надява се да го види отново, преди да напусне поста си.“ – казва изданието, с позоваване на анонимен източник от правителствените кръгове в Лондон.

Ден по-рано британският премиер тренира заедно с украински военнослужещи на полигон в Северен Йоркшир, където се очаква през следващите четири месеца обучение да преминат 10 хиляди бойци на Киев. Джонсън лично оцени някои видове оръжие и изрази увереност в победата на Украйна.

„Надяваме се, че ходът на тази война ще се промени и злодейската атака на Путин срещу Украйна ще отстъпи. Знам, че в крайна сметка украинският народ ще успее. Знам, че ВСУ ще успеят. Много съм горд от ролята, която Обединеното кралство играе досега. Но основната заслуга за това е смелостта и героизмът на украинските войници. Слава на Украйна - каза Джонсън и чу в отговор многогласното "Слава на героите".