OffNews.bg

Борис Бордарев: Смятам, че в Русия ме вземат за предател

Дипломатът Борис Бондарев, който подаде оставка от поста си на съветник в базираната в Женева мисия на Русия към ООН, заяви, че се страхува за сигурността си, но все още не е решил дали да потърси политическо убежище в чужбина. Той даде първото си интервю пред Би Би Си, след като вчера публикува изявление, в което остро осъжда войната на Русия срещу Украйна и разкритикува политиката на външния министър Сергей Лавров.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира оставката на Бондарев така: "Всичко, което вероятно можем да кажем тук, е, че г-н Бондарев вече не е с нас, а по-скоро е срещу нас".

"Той осъжда действията на руското ръководство, а действията на руското ръководство се подкрепят от почти цялото население на нашата страна. Така че този джентълмен се противопоставя на общото консолидирано мнение в нашата страна", посочи Песков, цитиран от Интерфакс.

Ето какво казва Борис Бондарев пред Би Би Си:

ББС: Защо взехте това решение?

Борис Бондарев: Причината е, че съм напълно несъгласен с това, което прави моето правителство, което прави поне от февруари насам, и не искам повече да бъда свързван с него.

ББС: Колко трудно ви беше да вземете решението?

Б. Б.: Въпросът дори не беше дали да го взема или не. Имах решение да направя това. Не видях никаква алтернатива.

ББС: Страхувате ли се за сигурността си?

Б.Б.: Предполагам, че може да се каже така.

ББС: Доколко бяхте шокиран от офанзивата на 24 февруари в Украйна?

Б.Б.: Бях шокиран - като всеки нормален човек. Защото първото нещо, което чух сутринта на 24 февруари, беше, че руски военни самолети бомбардират Киев и Харков. За последен път тези градове са били бомбардирани по време на Втората световна война - и то от германците. А сега ги бомбардираме ние. Мисля, че всички руснаци трябва да са шокирани от това.

ББС: Доколко широко разпространено е това чувство на шок и несъгласие със случващото се в Украйна в руското външно министерство?

Б.Б.: Честно казано, не мисля, че това е широко разпространено. Няма такова нещо.

ББС: Защо е така?

Б.Б.: Мисля, че повечето хора слушат пропагандата и това, което им казват техните началници. Когато работиш в министерство, там има йерархия, така че трябва да следваш инструкциите на началниците си. И в продължение на много години критичният подход в службата беше до голяма степен елиминиран. Така че повечето хора просто вярват на всичко, което им се казва, без никаква критика, без самостоятелно обмисляне.

ББC: До каква степен смятате, че решението Ви да подадете оставка може да промени нещо?

Б.Б.: Честно казано, не мисля, че ще се промени много. Но смятам, че това може да бъде тухла в стената, която може да се изгради с течение на времето. На това се надявам.

ББC: Колко силен беше шокът сред колегите ви? Говорихте ли с тях за това?

Б.Б.: Да, говорихме. Отначало общото настроение беше, струва ми се, радост, удовлетворение, еуфория. че (Русия) най-накрая е решила да предприеме някои радикални стъпки. Сега те не са толкова щастливи, защото на първо място имаме проблеми с икономиката. Но не мисля, че повечето от тях ще се покаят и ще променят възгледите си. Те могат да станат малко по-малко радикални, малко по-малко агресивни. Но не и миролюбци.

ББC: Какво планирате да правите по-нататък и възнамерявате ли да поискате политическо убежище, за да се защитите?

Б.Б.: Честно казано, не знам. От правна гледна точка не съм направил нищо незаконно, не съм извършил никакво престъпление. Просто подадох оставка и казах какво мисля. Но мисля, че, разбира се, трябва да се притеснявам за безопасността си.

ББС: Като се има предвид това, което вашият президент е казвал в миналото - може ли да ви смятат за предател на страната ви?

Б.Б.: Да, мисля, че те вече ме смятат за такъв.

ББС: А как реагира шефът ви в Женева?

Б.Б.: Не знам, не съм го виждал, откакто подадох оставката си. Оттогава не съм ходил в мисията и не знам каква е била реакцията му. Но не мисля, че ще бъде положителен.