OffNews.bg

Боинг спира от движение модел 777, след като двигател отказа при полет над Денвър

Американският производител на самолети "Боинг" препоръча десетки от неговите машини 777 по целия свята да останат извън движение, след като един от самолетите претърпя отказ на двигателя по време на полет.

Самолетът, превозващ 231 пътници, беше принуден да се върне на летището в Денвър в събота. Няма съобщения за ранени.

Авиокомпанията "Юнайтед Еърлайнс" заземи 24 от своите "Боинг" 777, докато двете основни авиокомпании в Япония спряха от движение 32 машини.

От "Боинг" заявиха, че общо 128 самолета със същия двигател като самолета в Денвър трябва да останат на земята.

„Докато разследването продължава, препоръчваме да се преустанови експлоатацията на 69 самолета в движение и 59 в хангар от модела 777, задвижвани от двигатели "Прат и Уитни" 4000-112“, се казва в изявление на компанията.

От "Прат и Уитни" заявиха, че са изпратили екип, който да работи със следователите.

Според Федералната авиационна администрация (FAA) "Юнайтед" е единствената авиокомпания в САЩ, която лети с този модел 777, а останалите са в Япония и Южна Корея.

Полетът 328 на "Юнайтед Еърлайнс", пътуващ към Хонолулу, е претърпял отказ на десния двигател, съобщи FAA. Отломки от самолета бяха намерени разпръснати в близкия жилищен район, след като самолетът се върна на летището в Денвър.

Агенцията е разпоредила допълнителни проверки на самолетите 777, оборудвани с двигателя "Прат и Уитни" 4000 след инцидента.

"Прегледахме всички налични данни за безопасността след инцидента в събота", заяви в изявление администраторът на FAA Стив Диксън. "Въз основа на първоначалната информация стигнахме до заключението, че интервалът за проверка трябва да бъде увеличен за кухите витла на перката, които са уникални за този модел двигател, използван само за самолети "Боинг" 777."

FAA се среща с представители на фирмата за двигатели и "Боинг".

Първоначалната констатация на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) е, че по-голямата част от щетите са настъпили в десния двигател, където две витла на перката са били счупени и за засегнали и другите. Основната част на самолета е претърпяла само незначителни щети.

Полицията в град Брумфийлд публикува снимки на предната част на корпуса на двигателя, паднала в предния двор на частен дом. Други фрагменти бяха забелязани из града, включително на футболно игрище. Никой не е пострадал от падащите отломки от самолета.

В Япония всички самолети 777 с двигатели "Прат и Уитни" 4000 трябва да избягват въздушното пространство на страната до следващо нареждане. Това включва излитания, кацания и полети над страната.

Правителството там също е наредило на авиокомпаниите "Джапан Еърлайнс" и "Ол Нипон Еъруейс" да преустановят използването на своите 777 със същия двигател "Прат и Уитни" 4000.

Миналият декември полет на JAL беше принуден да се върне на летище Наха поради неизправност в левия двигател - самолетът е на същата възраст като 26-годишния самолет на "Юнайтед Еърлайнс" от инцидента в събота.

През 2018 г. десният двигател на самолет на "Юнайтед Еърлайнс" се счупи малко преди да кацне в Хонолулу. След разследване NTSB заяви, че инцидентът е причинен от счупване по цялата дължина на витлата на перката.