OffNews.bg

Bloomberg: Путин подготвя нова офанзива в Украйна, войната може да се проточи с години

Близо година след инвазията, която трябваше да отнеме седмици, руският президент Владимир Путин замисля нова офанзива в Украйна, като същевременно подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници. Освен това Путин се готви конфликтът да продължи с години, констатира Bloomberg, цитиран от Би Би Си. 

Кремъл се опитва да демонстрира, че войските му могат да възвърнат инициативата след месеци на отстъпление, като оказва натиск върху Киев и съюзниците му да се съгласят на някакъв вид примирие. Това ще позволи на Русия да запази контрола върху територията, която сега окупира. Така руските официални лица и техните съветници описаха ситуацията в разговори с Bloomberg.

Дори Путин не може да отрече слабостите на руската армия, която той е укрепвал десетилетия наред. Руските войски са загубили повече от половината от първоначалните си успехи в Украйна, пише агенцията. Нейни източниците твърдят, че постоянните неуспехи на фронта са принудили мнозина в Кремъл да подходят по-реалистично към амбициите си и да признаят, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение.

Въпреки това Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да понесе загуби (които според оценки на САЩ и Европа вече са десетки хиляди) ще ѝ позволят да надделее въпреки неуспехите.

Подновяването на офанзивата може да започне още през февруари или март, предполагат източници на Bloomberg, близки до Кремъл. Коментарите им са в унисон с опасенията на Украйна и нейните съюзници, а атаката може да започне преди Киев да получи бойни танкове от САЩ и Европа.

Решителността на Путин предвещава нова смъртоносна ескалация на войната, тъй като Киев се готви за настъпление и отхвърля всякакви варианти за прекратяване на огъня, които биха оставили Русия с окупирани територии. Путин смята, че няма друга алтернатива освен да спечели в конфликта, който смята за екзистенциален. Според източници на агенцията нова мобилизация е възможна още тази пролет, а икономиката и обществото все повече се приспособяват към нуждите на войната.

Американското и европейското разузнаване се съмняват дали Русия разполага с ресурси за нова мащабна офанзива, докато съюзниците на Украйна се готвят да изпратят бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските сили да пробият руските позиции за първи път, се казва в материала.