OffNews.bg

Близо половината жертви на Covid-19 в Европа са от домове за социални грижи

Близо половината от смъртните случаи вследствие на коронавируса в Европа са на хора, живели в домове за социални грижи.

Това обяви регионалният директор на Световната здравна организация за Европа, цитиран от Би Би Си.

Д-р Ханс Клуге заяви на пресконференция в четвъртък, че картината предизвиква дълбока загриженост за хората, които се намират в домове за дългосрочна грижа.

"Според изчисления на страните от европейския регион, до половината от тези, които са починали от Covid-19 са били настанени в домове за дългосрочна грижа. Това е невъобразима човешка трагедия" - заяви той.

Д-р Клуге, снимка: Туитър

На пресконференцията си в Копенхаген, Дания, д-р Клуге призова за по-сериозни усилия, за да бъдат защитени живеещите в домове. Той настоява и за помощ на болногледачите и доставки до тях на всичко, което им е необходимо.

Тези, които умират в домовете от Covid-19, имат правото да заобиколени от близките си и да получат грижи в края на живота си, включително за облекчаване на симптомите им с адекватни за целта лекарства – заяви той.

„Посветените, състрадателни хора, които работят в институции за дългосрочни грижи, които толкова често са пренатоварени, зле платени и незащитени, са невидимите герои на тази пандемия.

Трябва да направим всичко, което можем, за да осигурим на тези работници лични предпазни средства и други жизнено необходими доставки, за да защитят себе си и нези, за които се грижат“ - допълни д-р Ханс Клуге.