OffNews.bg

Бившият шеф на турските ВВС "призна", че стои зад преврата (снимки)

Генерал Акън Йозтюрк, бившият главнокомандващ на турските ВВС през 2013-2015 г., призна, че той е човекът, организирал преврата срещу президента Реджеп Ердоган, съобщиха световните медии.

Той бе арестуван на 16 юли, като първоначално отричаше да има общо с метежа, но сега е признал, че именно той стои зад него.

Според Би Би Си обаче признанията на Йозтюрк са спорни. Медията посочва, че информацията за признанието на генерала идва от турската държавна новинарска агенция, но други две местни медии отричат това.

Би Би Си се позовава на местната NTV, която цитира думите на генерала, които са в разрез с данните на държавната агенция: "Не аз съм планирал и провел преврата, не знам кой стои зад него". 

Генерал Акън Йозтюрк (вляво) след ареста.

Генерал Акън Йозтюрк след ареста.

Генерал Акън Йозтюрк след ареста.

На снимките на Акън Йозтюрк, публикувани след ареста му, се вижда, че той е силно пострадал, с превързано ухо, а по тялото и главата му има множество рани и синини.

Летецът е един от 112-те генерали и адмирали, заловени от Ердоган и обвинени, че имат общо с метежа. На 50 от тях са повдигнати обвинения. Арестуваните военни са над 6000. 3000 съдии и 1500 сътрудници на финансовото министерство на страната са били отстранени от работа заради връзки с метежа.