OffNews.bg

Без примирие между Русия и Украйна за Великден. Да преговаряш с Путин е все едно да преговаряш с 'крокодил'

Няма да има прекратяване на войната на Русия в Украйна за Великден за организирането на коридори за евакуация на цивилните и предоставяне на хуманитарна помощ. Това съобщи постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислиця в Twitter.

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните в конфликта да обявят "великденско примирие" от четвъртък, 21 април, до православната Великденска неделя. Русия обаче е отхвърлила това предложение. 

"Позицията на московския фюрер беше обявена след няколко часа в Съвета за сигурност. Слушайте и вие!", написа Кислиця в Twitter, като публикува и видео от изказването от речта на руския представител.

В записа руският представител говори за „денацификацията“ и „освобождението“ на Украйна, наричайки призива за примирие „желание да се даде отсрочка на киевските националисти и радикали, за да могат да се прегрупират“.

.@antonioguterres закликав встановити з 21 квітня «великоденну гуманітарну паузу» для організації гуманітарних коридорів і евакуації цивільних. Позиція московського фюрера була озвучена вже за декілька годин на Радбезі Послухайте і ви! Не мені ж одному це трійло регулярно терпіти pic.twitter.com/mV0YkHSGfQ

— Sergiy Kyslytsya (@SergiyKyslytsya) April 20, 2022

Висш служител на руското външно министерство заяви днес, че "военната операция на Москва ще приключи, когато НАТО спре да използва украинска територия, за да заплашва Русия", предаде Би Би Си. 

"Специалната военна операция ще приключи, когато задачите ù бъдат изпълнени. Сред тях са защитата на мирното население на Донбас, демилитаризация и денацификация на Украйна, както и премахване на заплахите за Русия, идващи от украинска територия поради превземането ù от страни от НАТО“, каза Алексей Полищук. Той не разясни как НАТО заплашва Русия от територията на Украйна, но добави, че операцията "върви по план" и че всички нейни цели ще бъдат постигнати".

Британският премиер Борис Джонсън днес отново коментира възможността за мирни преговори за Украйна и прогнозира, че вероятно те ще се провалят. Той сравни преговарянето с руския президент Владимир Путин с преговаряне с „крокодил“, пише Ройтерс. 

"Да имаш работа с Путин е все едно да сложиш крака си в устата на крокодил", заяви Джонсън и допълни, че е от жизненоважно значение Западът да продължи да снабдява Украйна с оръжия. Премиерът каза това по време на полета си към Индия, където ще се срещне с индийския си колега Нарендра Моди. Целта му е да убеди Моди да промени политиката на неутралитет на Индия към войната на Русия в Украйна. 

„Стратегията му, която е очевидна, е да се опита да погълне и завладее колкото се може повече от Украйна и може би да проведе някакъв вид преговори от позиция на силата“, каза още Джонсън за Путин. 

Британският премиер добави, че тази седмица световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, са откликнали на призива му да продължат да доставят оръжия на Украйна, включително артилерия, в момент, когато Русия засилва атаките си в Източна Украйна.