OffNews.bg

Беларус: Агресията на НАТО ни принуди да позволим руски ядрени оръжия на наша територия

Агресивните действия на държавите от НАТО, застрашаващи сигурността на Беларус, ни принудиха да позволим разполагането на руски ядрени оръжия на наша територия, заявиха от беларуското министерство на външните работи, предаде Ройтерс.

Преди три дни руският президент Владимир Путин обяви, че е сключил споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната. Вчера Европейската комисия (ЕК) заяви, че плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус водят до опасна ескалация на напрежението и че "ще има последващ отговор". Днес беларуското министерство на външните работи обоснова решението си да си сътрудничи с Русия в изявление, като заяви, че Минск действа, за да се защити от Запада:

"През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на Съединените щати, Обединеното кралство и неговите съюзници от НАТО, както и от държавите членки на Европейския съюз. (...) С оглед на тези обстоятелства и произтичащите от тях основателни опасения и рискове в сферата на националната сигурност, Беларус е принудена да реагира чрез укрепване на собствения си капацитет за сигурност и отбрана", се казва в изявлението.

Минск заяви, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху оръжията:

"Освен това плановете, оповестени през уикенда от руския президент Владимир Путин, да бъдат разположени руски тактически ядрени оръжия в Беларус не са в разрез с международните споразумения за неразпространение на ядрени оръжия, тъй като страната няма да има контрол над тях", казват още от външното министерство на Беларус.