OffNews.bg

Български, от Арсенал. ВСУ изпепелява руската пехота в близък бой с наши термобарични гранати RTB-7MA

Български боеприпас сее паника в руските редици в близък бой, твърдят украински и чуждестранни военни експерти, които анализират въоръжението у двете воюващи страни в Украйна. Става въпрос за термобарични гранати, произведени в България, които развиват температура от порядъка на хиляди градуси в мястото на поражението и буквално разтопяват живата сила на противника.

Bulgarian Arsenal RTB-7MA Thermobaric RPG working as intended. pic.twitter.com/GMIvYP7ICt

— ????̴̞̹̌̊͑̀͝FᏒ̵̫̠͙͔̥̈́Ꭷ̸̨̲̰̟̯͎̘̭̬͙̄̈́͛????̷̠̾̄̈́͑͛T ̴̌̊͑͝ (@RSnowgate) February 7, 2023

В социалните мрежи се появи видеозапис, на който се вижда как военнослужещите от 241-ва бригада за териториална отбрана на ВСУ използват български термобарични гранати RTB-7МА за гранатомет РПГ-7. Военни експерти на портала wp.pl обясняват какво е приложението на гранатите от България и защо в момента тези боеприпаси са кошмар за руската армия.

В момента, според експертите, България е един от най-важните доставчици на оръжия и боеприпаси, особено по отношение на постсъветско въоръжение. На бълтгарска територия работят много предприятия, които произвеждат руско или базирано на руско въоръжение, което се продава по цял свят. Според последните доклади България е осигурила доставката на 1/3 от боеприпасите, използвани от Украйна в началната фаза на войната. Разследване по този въпрос имаше и на германския „Ди Велт“.

Един от най-големите играчи в българската отбранителна индустрия, посочват военните редактори на wp.pl са Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот и заводите „Арсенал 2000” АД в Казанлък, като последният доставя на Украйна гранати RTB-7MA. Точно те се виждат в момент на използване от войници от 241-ва бригада.

Според експертите, термобаричните „Arsenal RTB-7MA“ превръщат противотанковия гранатомет RPG-7 в противопехотен.
Противотанковите гранатомети РПГ-7 са неразделно оръжие във всеки въоръжен конфликт през последните десетилетия. Това е просто оръжие, което благодарение на използването на свръхкалибрени бойни глави (по-големи от калибъра на гранатомета) позволява използването на много различни видове бойни глави.

С течение на времето, освен противотанкови гранати, започнаха да се появяват и по-сложни варианти, като например термобарични гранати RTB-7MA , предназначени за ликвидиране на жива сила на противника. Подобно на гранатометите RPO-A Bumblebee , те използват експлозив под формата на аерозол, който се разпръсква във въздуха непосредствено преди детонация.

В резултат на това имаме смъртна зона, където освен ударна вълна с уникални характеристики за този тип заряд и изразходване на целия кислород, имаме и температура от няколко хиляди градуса по Целзий. Ефектът от взрива е много ограничен на открито, но ситуацията се променя, например, ако такава граната попадне в бункер, където ефектът се увеличава.

Гранатата "Арсенал" R-7МА е с калибър 106 мм и тегло 4,6 кг с метателен заряд и може да поразява цели до 200 м с пряка стрелба (направо) или до 1,2 км с непряк огън (стрелба под ъгъл). Производителят също така може да се похвали с подобрен ударен предпазител AF72, който ще детонира дори когато се докосне до целта.