OffNews.bg

Българи във Великобритания призоваха за независимост на Шотландия след Брекзит

Активисти на движението "Европейски граждани за независимост на Шотландия" изпратиха петиция до главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние и до всички евродепутати, в която защитават "правото на Шотландия да решава своето бъдеще като независима страна".

Петицията е преведена и на български език и е подкрепена от наши сънародници, които живеят в Шотландия.

"Ние, европейските граждани в Шотландия, се чувстваме отхвърлени от британското общество и британските политици, чието правителство тенденциозно ни е лишило от каквато и да било яснота по отношение на нашите права, дом, работа, и най-вече - нашите семейства и нашето бъдеще. В продължение на над една година живеем в състояние на безизходица и несигурност" - алармират активистите на "Европейски граждани за независимост на Шотландия".

Те акцентират, че "липсата на каквото и да било развитие в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е причина много от нас да живеят в силен стрес, развивайки психически разстройства като клинична тревожност и депресия. С всяко ксенофобско вестникарско заглавие, с всяко "погрешно изпратено" писмо, заплашващо ни с депортация, с всеки "изтекъл" проектозакон, свързан с имиграцията след Брекзит и с всеки скрит от обществото доклад, показващ липсата на връзка между имиграцията и заетостта във Великобритания, разбираме докъде е готово да стигне британското правителство, за да укроти крайнодесните страсти на Острова."

Подписалите петицията се обединяват в "подкрепата си за правото на Шотландия да решава своето бъдеще като независима страна, с надеждата някой ден тя да заеме своите места в Европейския парламент" и изразяват опасенията си, че от повече от година насам живеят като "втора категория граждани, превърнали се в разменни монети, които британското правителство използва в преговорите за своя изгода".

Движението "Европейски граждани за независимост на Шотландия" твърди, че към момента има над 39 000 поддръжници в Шотландия и цяла Европа. Значителна част от тях са граждани на ЕС, които живеят в Шотландия.