OffNews.bg

Байдън подписа още $40 млрд. за Украйна

Американският президент Джо Байдън подписа закон за подпомагане на Украйна с допълнителни 40 млрд. долара от САЩ - в момент, когато руската инвазия наближава четвъртия си месец.

Финансирането е предназначено за подкрепа на Украйна до септември и е по-малкото от по-ранната спешна мярка, която предвиждаше 13,6 млрд. долара.

Новият закон ще осигури военна помощ в размер на 20 млрд. долара, което ще гарантира постоянен поток от модерни оръжия, използвани за спиране на напредъка на Русия. Предвидени са и 8 млрд. долара за обща икономическа подкрепа, 5 млрд. долара за справяне с глобалния недостиг на храни, който може да възникне в резултат на срива на украинското селско стопанство, и над 1 млрд. долара за подпомагане на бежанците, предаде Асошиейтед прес.

Законът, което беше приет от Конгреса с двупартийна подкрепа, задълбочава ангажимента на САЩ към Украйна в момент на несигурност относно бъдещето на войната. Украйна успешно защитава Киев, а Русия пренасочи настъплението си към източната част на страната, но американски официални лица предупреждават за възможността за продължаване на конфликта, добавя АП АП.