OffNews.bg

Бахмут: Над 400 пъти са били обстрелвани украинските позиции през последното денонощие

"През последното денонощие в Бахмутското направление руските окупатори обстреляха 408 пъти позициите на Силите за отбрана, имаше 15 сблъсъка."

Това каза в ефира на националния телемаратон "Едини новини" говорителят на Източната група въоръжени сили Сергей Череватий, съобщава Укринформ.

„Бахмут остава направление, където инициативата е на нашите сили за отбрана. На северния и южния фланг нашите части притискат противника, щурмуват позициите му. Над 400 пъти са обстрелвани позициите ни, имаше и въздушна атака. При престрелките са убити 77 окупатора, ранени са 172, а двама са пленени. Унищожени са артилерийски установки, зенитно-ракетен комплекс „Стрела-10“, противотанков ракетен комплекс и един дрон, съобщи Череватий.

Той отбеляза, че от руските военнопленници може да се направи общ портрет на руската армия: не много образовани, зле оборудвани, от не най-високите социални слоеве, с много слаба мотивация.

По думите на говорителя врагът е най-активен и по направлението Лиманск-Купянск. Нападения са регистрирани в района Диброва на Луганска област и района Новосадово на Донецка област. Именно в това направление руските войски използват най-много артилерия.

Говорителят на източната групировка войски отбеляза, че противникът минира фронтовата линия във всички райони и това се взема предвид при щурмовите операции. Всички участващи звена, по-специално в посока Бахмут, е трябвало да преминат обучение за преодоляване на минни бариери. 

По данни на Укринформ от началото на войната силите за отбрана на Украйна са ликвидирали около 237 хиляди 180 руски нашественици.