OffNews.bg

Английски лорд обвини мюсюлманите за упадъка на кръчмите

Лорд Ходжсън от Астли Абътс беше осмян след негово изказване по време на срещата на Камарата на лордовете, че мюсюлманите във Великобритания са виновни за упадъка на пъбовете в страната, съобщи "Индипендънт".

Благородникът, който е бивш пивоварен магнат, обясни, че "социално-икономическите фактори", включително бройката непиещи мюсюлмани, са виновни за все повечето затварящи пъбове повече, отколкото алчността на веригите заведения.

"В районите на Нотингам, Лейчестър, Манчестър, Лийд и Бирмингам бройката на мюсюлмани, които не пият алкохол, се увеличава, което води до затварянето на много пъбове. Изключително трудно е за някого, който е вложил 10 години от живота си в опит да изгради бизнес, да приеме безропотно настъпващата промяна", каза Лорд Ходжсън.

Той веднага беше нападнат за думите си от мюсюлманските правозащитници.

"Да обвиниш мюсюлманите в това е нелепо и предполага, че всички мюсюлмани до един не пият. Някои от тях не живеят като мюсюлмани, така че въпросът е много по-сложен от това кухо изказване", заяви Фияз Мугал, мюсюлмански правозащитник.

В отговор лордът каза, че критиците му реагират твърде чувствително и речта му е включвала много повече доводи защо английските пъбове са в упадък, включително бизнес атмосферата, "деиндустриализацията на Англия", по-строгите правила за отдаване на лиценз и евтиният алкохол по супермаркетите. 

"Това не е критика към мюсюлманите, аз мисля, че почти всеки от тях не пие, но може би някои го правят. Речта ми визираше сериозните проблеми на пъбовете".