OffNews.bg

Анджей Дуда за CNN: Полша е готова да даде на Украйна своите МиГ-29

Полша е готова да предаде на Украйна своите изтребители МиГ-29 в рамките на международната коалиция за подкрепа на Киев, съобщи в сряда полският президент Анджей Дуда в интервю за CNN Intrenational, дадено в Абу Дабу. Дуда добави също така, че в бъдеще Украйна ще получи самолети F-16.

„Тази останала част от самолети МиГ-29, които имаме в Полша и, които сега служат в нашите ВВС, ние сме готови да ги доставим и съм сигурен, че Украйна би била готова да ги използва незабавно“, заяви Анджей Дуда.

Полският президент отбеляза, че украинските ВВС в бъдеще ще искат да се стремят към стандартите на НАТО и ще използват F-16.

„Така че обучението на украинските пилоти е важно и много необходимо“, добави Дуда, като подчерта, позовавайки се на свой разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, че в момента ключовата нужда за Украйна е артилерията.

Коментирайки в същото време съобщенията, че зад частичното разрушаване на газопроводите „Северен поток“ стоят проукраински групи, Дуда заяви, че се насява разследванията по този въпрос да посочат извършителите. Каза, обаче, че ако „Северен поток“ престане да съществува, това ще е изгодно за Европа, защото ще унищожи усилията на Русия да доминира и да подчини на себе си Западна Европа.