OffNews.bg

Анатолий Чубайс е в реанимация в тежко състояние

Анатолий Чубайс е в реанимация, съобщи в "Телеграм" телевизионната водеща Ксения Собчак, цитирана от руската редакция на "Свободна Европа".

Собчак цитира съпругата на Чубайс Авдотя Смирнова.

Според съобщението на водещата Чубайс е в една от европейските клиники и е диагностициран със Синдрома на Гилен-Баре.

Синдромът на Гилен-Баре е рядко автоимунно заболяване, при което антителата започват да атакуват миелиновата обвивка на периферните нервни клетки. Увреждането му води до това, че пациентът частично губи контрол върху мускулите на крайниците, а в тежки случаи възникват проблеми в работата на дихателните мускули.

В края на март Анатолий Чубайс подаде оставка от поста специален представител на президента на Русия по въпросите на устойчивото развитие и връзките с международните организации и напусна страната. Според Bloomberg решението му било провокирано от несъгласието му със започнатата от Путин война в Украйна.

През април тази година беше съобщено , че настоящият ръководител на Роснано Сергей Куликов е изпратил официално писмо до главния прокурор на Русия Игор Краснов с искане да провери работата на държавната корпорация през 2010-2020 г., когато тя беше ръководена от Чубайс .

67-годишният Чубайс беше първи вицепремиер, министър на финансите и ръководител на президентската администрация при президента Борис Елцин. Той беше една от ключовите фигури и идеолог на приватизацията на руските предприятия в началото на 90-те години на миналия век.