OffNews.bg

Американските военни кораби не стигнали до Северна Корея

Американските военни кораби, които бяха изпратени към Северна Корея в началото на април, не са достигнали до Корейския полуостров, съобщи Би Би Си. 

На 9 април Тихоокеанското командване на САЩ потвърди придвижването на атомния самолетоносач "Карл Винсън" със съпровождащите го кораби към Корейския полуостров заради ядрените опити на Пхенян. 

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп потвърди, че военни кораби са изпратени към Северна Корея с цел да се засили американското военно присъствие в региона. 

Корабите обаче не са достигнали до Корейския полуостров. През изминалия уикенд те са преминали през Зонтския пролив към Индийския океан. 

Тихоокеанското командване на САЩ обяви във вторник, че е отменено достигането на корабите до пристанището Пърт, но е осъществено планирано учение съвместно с Австралия след отплаването от Сингапур на 8 април. Според военното командване корабите след това са се отправили към западната част на Тихия океан, както е планирано. 

Не е ясно защо след това корабите не са достигнали Корейския полуостров. Възможно е да е стратегия, целяща да сплаши лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, промяна в плановете или недобра комуникация.

Напрежението между двете страни се засили през последните седмици и повдигна въпроса за възможен превантивен удар по Северна Корея от страна на САЩ. 

Пхенян пък обяви готовност за война в отговор на решението на САЩ да разположат бойни кораби до Корейския полуостров.