OffNews.bg

Ало измамници източили с хипноза банкови карти на дъщерята на Дмитрий Песков

Телефонни измамници са успели да измамят дъщерята на кремълския говорител Дмитрий Песков Елизавета и да изтеглят средства от банковите й карти, съобщи ТАСС с позоваване на самия Песков. По думите на говорителя службата за сигурност на банката се задействала оперативно и успели да върнат всички средства на Елизавета. Случаят е станал през миналата година, но Дмитрий Песков разказа за него днес по време на изказване в просветителския маратон „Знание“.

„Дъщеря ми се хвана миналата година (на уловката на мошениците, б. р.). Колко пъти и казвах. А тя вика, че е било като хипноза. Даже нищо не разбрала, как е започнала да си казва ПИН-овете на банковите карти и т. н. и от двете и карти изтеглили пари.“ – разказа прес-секретарят на Кремъл, подчертавайки, че дъщеря му е знаела колко опасно е да се разпространяват лични данни.

„И аз, и представителите на банката много подробно и разказвахме какво трябва да се прави, за да се обезопаси човек в дигитален план. Но силата на внушението понякога побеждава знанието.“ – каза Песков. Той призова участниците в телевизионния маратон да се страхуват от онези, които използват силата на внушението за недобри цели. Само преди два дни в Русия заловиха жена, която запали джипа на един от цензорите на Генералния щаб на армията, след като била убедена от телефонни измамници, че помага на властите да се борят за победа срещу Украйна. Близките на жената твърдяха, че тя е била хипнотизирана да направи този палеж.