OffNews.bg

Алкохолни изпарения в бункера. Путин се бори с алкохолизма на чиновниците

„Трябва все пак да се разгърне пропагандата на здравословния начин на живот. Трябва просто да се заемем с това, а не да си затваряме очите и да си мислим, че това е нещо второстепенно: пили са си мъжете и ще продължават да пият.“

Такова заявление направи в средата на август Владимир Путин при среща с вр. и. д. губернатор на Владимирска област Александър Авдеев.

Путин уточни тогава, че в рамките на борбата с алкохолизма „няма нужда нищо да се забранява, няма нужда прекомерно да се повишават цените, акцизите“. Обратно, необходимо е „насърчаване на здравословния начин на живот“, както и „развиване на инфраструктурата за спорт и обръщане на необходимото внимание на културните обекти“.

Няколко дни по-рано Путин се срещна с друг губернатор, ръководителя на Кировска област Александър Соколов. И президентът на Русия отново говори за алкохола - или по-скоро за "високото ниво на алкохолизация на населението" в промишлените градове на региона. „Няма нужда да замитате нещо под килима, да лустросвате, трябва да се справите с най-належащите проблеми“, призова Путин Соколов. — Моля ви да обърнете внимание на това.

По-рано Путин никога не е говорил толкова често за проблемите с алкохолната зависимост в Русия. Един от редките коментари по тази тема дойде от неговата уста по време на традиционната пресконференция през 2016 г. Там журналист попита президента за борбата с търговията с технически спирт, след като 77 жители на Иркутск бяха отровени до смърт с промишлен спирт. Путин отговори тогава, че "алкохолизацията" наистина е "проблем" за Русия. Той обаче веднага добави оптимистично, че например в страните от Северна Европа пият точно толкова (което не е вярно ).

Това, което прави още по-странни изявленията на Путин на срещи с губернатори, е, че нито Владимирска, нито Кировска област са сред регионите с най-високо ниво на алкохолна зависимост сред населението. Министерството на здравеопазването на Руската федерация не предоставя статистика по този показател за всички субекти на федерацията, но ведомството съобщи , че най-лошо е положението в Далечния изток и северната част на страната, както и в района на Пенза. Президентът обаче не е говорил за „алкохолизирането на населението” с техните губернатори.

Източник на Медуза, близък до Кремъл, обясни, че споменаването на тази тема е изненада и за губернаторите, тъй като тя не е „дори сред първите десет теми“ в тези региони: „Това не е нещо, което тревожи хората“. Според източника на Медуза Соколов и Авдеев са били озадачени и не разбирали защо президентът изведнъж говори за това. Говорителят на президента Дмитрий Песков каза пред Медуза, че изявленията на Путин се дължат на факта, че регионите на Соколов и Авдеев „излизат от общата тенденция“ от последните години за намаляване на консумацията на алкохол в Русия.

Други два източника на Медуза, близки до администрацията на руския президент, обаче настояват, че Путин не е направил това заради статистиката. Според тях президентът започнал да обръща специално внимание на този проблем, тъй като на фона на войната в Украйна руските служители са започнали да пият алкохол много по-често и много повече. Путин е особено загрижен за състоянието на „някои хора от най-близкото си обкръжение“, подчертават източниците на Медуза.

„Хората се освобождават от стреса, дошъл през февруари. Това са министри, техни заместници, дори някои вицепремиери, служители на президентската администрация и Съвета за сигурност, някои ръководители на държавни корпорации, губернатори“, казва един от събеседниците. Той също така отбеляза, че основната причина за този „стрес“ е свързана с реалните щети, нанесени на Русия от инвазията и санкциите, докато Путин уж смята, че официалните лица трябва лесно да се справят с тези проблеми.

Както Медуза писа по-рано, до 24 февруари почти никой от руските официални лица не е знаел, че президентът е решил да започне пълномащабна война с Украйна, така че много от тях са били напълно объркани в първите месеци на войната и „не знаеха какво да правят“.

„Хванаха се (през февруари) за чашката. Някои хлътнаха.“ - обобщи един от източниците.

При товае двама събеседници на Медуза, близки до Кремъл, отбелязват, че според техните наблюдения неуспехите на Русия на фронта не се отразяват на отношението на чиновниците и висшите мениджъри към алкохола: „Те си имат своя война, свои си проблеми.“

Източници на Медуза смятат, че ситуацията с консумацията на алкохол сред висшите руски служители и бюрократи е започнала да тревожи Путин, тъй като „дисциплината е започнала да страда“: „Някой изчезва преди важно събитие, някой докладва неясно и объркано. Широката публика вече го вижда."

Събеседниците считат, че Путин няма да тръгне да уволнява провинилите се: „Засега ще има само намеци и меки настоявания“. Ситуацията обаче може да се промени: според източници на Медуза преди няколко години един от руските губернатори вече е загубил поста си именно поради пристрастяване към алкохола.

Самият Путин, както твърдят медиите , сега почти не пие (за разлика от студентските му години). Но, пък например, публично беше разказал как веднъж празнувал рождения си ден с китайския президент Си Дзинпин: „Няма да крия, изпихме по чашка водка, просто нарязахме някакъв салам“.

Путин разговаря и с производителите на алкохол, които на среща с президента казаха, че „руснаците буквално са откърмени с алкохол“. Президентът не се съгласи с това твърдение и заяви: „Аз съм закърмен с майчиното мляко. <...> Даже добрият, висококачествен алкохол все пак е направен на спиртна основа. Сила дава за много кратко време, а после... "

През 2020 г. пък Путин беше казал: „Напоследък се опитвам да не пия бира. Расте ми шкембето."

* Заглавието е на OFFNews.